A kolbász készítéséhez nagyon hasonló eljárás a szalámi készítése is, hiszen ennél az ételnél is majdnem ugyanaz az eljárás, és persze az alapanyag, a hús is tulajdonképpen lehet ugyanaz.
A szalámiról tudni kell, hogy akkor áll el a legtovább, hogyha feszesre van töltve. A kolbásszal ellentétben azonban a szalámi egyik végét még a töltés előtt meg kell kötni vékony zsineggel. Az is nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük azt, hogy minél vastagabb a szalámi, és amibe beletöltjük, annál kevesebbet fog veszteni a füstölés folyamata során a súlyából, és nedvességtartalmából.
Amint elkészültünk a töltéssel, ugyanúgy kell elkötni a végét mint az elejét, majd érdemes felakasztani, és végigsimítani cukros vízbe mártott kézzel. Ettől ugyanis az esetleges lyukak is bezárulnak, valamint a szalámi külseje is sokkal gusztább lesz.